Entrevista a Josep Estrada, tècnic esportiu del WIN


Vols millorar la coordinació, la flexibilitat, entrenar les abdominals i augmentar la resistència muscular? Amb dues cintes penjades al sostre i una mica de constància n’hi ha prou per a posar en pràctica exercicis multiarticulars on es treballa tot el cos. Fa unes setmanes que el WIN Complex Esportiu Tortosa ha incorporat les classes de suspensió a la nova graella d’activitats dirigides. En aquesta entrevista, Josep Estrada –que és el tècnic esportiu encarregat d’impartir-les– ens n’explica els detalls.

 

Entrenar amb cintes penjades del sostre sona una mica estrany… 
És un entrenament poc comú als gimnasos, però es comença a consolidar com una de les disciplines. Pot semblar complicat, però és molt senzill perquè amb unes cintes penjades del sostre i el pes del cos et permet treballar les articulacions i tots els músculs.

És un entrenament vàlid per a tothom?
Sí. Vist des de fora, es pot tenir la impressió que són unes classes molt dures, però quan ho proves t’adones que no és complicat. És una activitat poc agressiva. Cada usuari es marca el nivell que més li convé: com menys inclinació, menys esforç. Això permet fer un treball progressiu segons les necessitats de cadascú.

Amb quines disciplines esportives es pot combinar?
Es pot adaptar a tota mena d’entrenaments, perquè és una activitat global i complementària a altres disciplines. Ara bé, l’activació del core, els músculs abdominals i lumbars és importantíssima. Ideal per a millorar la posició de la columna vertebral, en tant que enforteix l’àrea central per a garantir l’estabilitat i adaptacions específiques, millorar la qualitat de moviment i prevenir lesions.

Quant duren les sessions?
És una classe de curta durada, de trenta minuts, temps suficient per activar el metabolisme, crear adaptacions funcionals i estructurals. Combina exercicis excèntrics, concèntrics, amb exercicis divertits i dinàmics. Assegura una bona concepció postural i sobretot molta motivació, perquè exercita tot el cos en un curt espai de temps. A més a més, com que tenim usuaris d’estat físic molt divers, aquesta és una fórmula que permet adaptar-nos a les possibilitats de cada persona.

Per què vau incorporar aquesta activitat a l’oferta del WIN?
Buscàvem un tipus d’entrenament complet, que no es focalitzés només en un grup muscular. En mitja hora, actives tot el cos.

Quin és l’origen dels entrenaments en suspensió?
Els soldats de la marina americana necessitaven un entrenament funcional, disposaven d’un espai reduït –un vaixell no permet grans circuits per a la pràctica física– i de recursos limitats. Amb les cintes dels paracaigudes i les classes de suspensió van enginyar-se la manera de mantenir-se en forma.

Quina ha sigut la resposta dels usuaris de les instal·lacions en les primeres sessions de les classes de suspensió?
Hem omplert la sala gairebé cada dia. Els usuaris n’estan contents. Ara cal ser una mica constants i en poques setmanes començaran a notar com millora la seua condició física.